Waar komt het geld van loterijen terecht?

In principe mogen loterijen niet winstgevend zijn. In eerste instantie werd een loterij ook opgericht om een goed doel te steunen. Hoewel het in de tijd van de Romeinen vooral een vorm van amusement was, werden loterijen vanaf de middeleeuwen gebruikt om de armen te helpen. Is dat vandaag de dag nog zo?

Goede doelen

Nog steeds zijn veel loterijen hierop gebaseerd. Het geld gaat nu niet per se naar arme mensen, maar wordt wel gebruikt om goede doelen te steunen. Dit kunnen heel variabele goede doelen zijn en het hoeven ook niet altijd dezelfde doelen te zijn. In sommige gevallen is een loterij vast verbonden aan een bepaald goed doel, maar loterijen hebben ook zeker de vrijheid om een ander doel uit te kiezen. Wanneer je meespeelt in de loterij, steun je dus indirect goede doelen.

Culturele instellingen

Hoewel er meestal niet veel aandacht aan wordt besteed, dienen culturele instellingen ook gefinancierd te worden. Dat kwam de afgelopen week volop in het nieuws, omdat de Bankgiro Loterij bijna € 80 miljoen verdeelde over maar liefst 77 culturele organisaties. Zo kunnen de vier rijksmusea, het Kröller-Müller, het Mauritshuis, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum zo’n € 7 miljoen verwachten. Ook andere musea werden rijk bedeeld, zoals het Naturalis en het Groninger Museum.

Staatskas

De Staatsloterij is verbonden aan de staat en uit de opbrengst van deze onderneming wordt dan ook een gedeelte afgedragen aan de staat. Dat lijkt minimaal, maar als je een korte rekensom maakt, dan kom je al snel op vele miljoenen euro’s uit. In 2014 kwam er in de staatskas zo’n 83 miljoen uit de Staatsloterij.

Geldprijzen

Natuurlijk gaat niet alles uit de loterijen naar goede doelen, culturele instellingen of de staatskas. Een deel van de opbrengst wordt gereserveerd voor prijzen, die vaak eveneens een duizelingwekkende hoogte aannemen. Ga jij nog steeds voor dat miljoen, dan is het ook zeker een goed idee om mee te spelen! Je kunt je loten nu ook heel eenvoudig online kopen via TheLotter. Zo kun je niet alleen meespelen in Nederlandse loterijen, maar ook met bekende internationale loterijen. Koop bijvoorbeeld eens loten bij SuperLotto Plus in Californië of kies voor het beroemde Amerikaanse Powerball. Wanneer je je loten online aanschaft, worden ze veilig voor je bewaard in een kluis tot het moment van de trekking. Na de trekking wordt er vanzelf contact met je opgenomen als je tot de gelukkigen behoort. Wacht niet langer en speel mee!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie