Trekkingsuitslagen bij loterijen

Eens in de zoveel tijd verschijnt er weer een bericht in de media dat de winnaar van een miljoenenjackpot zich nog steeds niet heeft gemeld. Als je zoiets leest, vraag je je vast af hoe dat kan gebeuren. Toch is het antwoord hierop meestal vrij eenvoudig: het lot is ergens in de lade beland en de bezitter ervan is vergeten dat het er ligt. Wanneer er een klein bedrag op het lot is gevallen, is dat niet zo’n groot probleem. Maar stel je eens voor dat je miljoenen misloopt omdat je simpelweg vergeten bent om de uitslag te bekijken… Bij loterijen is er altijd een bepaalde periode waarbinnen je je moet melden. Ben je te laat? Dan gaat de prijs echt aan je neus voorbij. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je kunt controleren of je lot iets heeft opgeleverd. Ga voor een live trekking op tv of internet, controleer de uitslag op de website van de loterij of meld je aan voor een sms- of e-mailservice van een loterijdienst. Door al deze opties is er eigenlijk geen reden meer om de trekkingsuitslag te missen.

Op welke manier speel jij mee met de loterij van je keuze?

Er zijn verschillende manieren om mee te spelen met een loterij. In de Nederlandse winkels kun je bijvoorbeeld eenmalig een lot kopen voor de Staatsloterij, het Miljoenenspel of de Lotto. Het voordeel van zo’n eenmalig lot is dat je nergens aan vastzit. Maar het nadeel is dan weer dat je naam en rekeningnummer niet geregistreerd staan. Je moet dus zelf controleren of je prijs hebt. Zo ja, dan moet je ook zelf naar de winkel om die geldprijs te innen.

Als je vaak een lot koopt voor een loterij dan kun je beter kiezen voor een abonnement. Je krijgt dan automatisch bericht wanneer jouw lot van de Staatsloterij, de Postcode Loterij of de BankGiro Loterij een prijs heeft opgeleverd. Een extra voordeel is dat de geldprijs vanzelf op je rekening verschijnt. Zelfs als je vergeet om de uitslag te controleren, is er dus niets aan de hand.

Behalve Nederlandse loterijen zijn er ook buitenlandse loterijen waar je aan mee kunt doen. Bij loterijen uit landen die niet in de buurt liggen, ben je daarvoor echt aangewezen op online loterijdiensten. En bij deze loterijdiensten verschijnt de uitslag uiteraard gewoon online. Maar doordat je alleen via deze weg mee kunt spelen als je een account hebt aangemaakt, maakt het weinig uit als je de trekkingsuitslag een keer mist. De loterijdienst zorgt er namelijk altijd voor dat het gewonnen geldbedrag jou kant op komt. Al blijft het veel leuker om zelf de uitslag op te zoeken en zo verrast te worden als de nummers op je lot (in ieder geval deels) overeenkomen met de winnende getallen.

Controleer de uitslag van Nederlands grootste loterijen

Nederlandse loterijen zijn in eigen land razend populair. De Staatsloterij, de Postcode Loterij, de BankGiro Loterij, de Lotto, de Vriendenloterij en het Miljoenenspel: van al deze loterijen verschijnen de uitslagen gewoon op de eigen website. Datzelfde geldt voor de pan-Europese loterij Eurojackpot, waarvan ook loten in Nederland te koop zijn. Van de loterijen die bij de Nederlandse staat horen (dit zijn de Staatsloterij en het Miljoenenspel), komt de trekkingsuitslag zelfs nog op NOS teletekst te staan. Vooral het oudere publiek maakt hier nog dankbaar gebruik van.

Om de uitslag zo snel mogelijk onder ogen te krijgen, moet je wel weten wanneer de trekking is. We kunnen daarvoor het beste onderscheid maken tussen de wekelijkse en maandelijkse loterijen. Want waar de grote buitenlandse loterijen één of meerdere trekkingen per week organiseren, is het in Nederland niet ongewoon om te kiezen voor een maandelijkse trekking. De Staatsloterij doet dit op elke tiende van de maand, net als de BankGiro Loterij. De Nationale Postcode Loterij heeft de laatste doordeweekse dag vóór de achtste uitgekozen om een trekking te organiseren. En dan tot slot de Vriendenloterij. Daarvan wordt de uitslag elke negende van de maand op de website bekendgemaakt. Speel je mee met Eurojackpot, het Miljoenenspel of de Lotto? Dan moet je op vrijdag (Eurojackpot) of zaterdag (Miljoenenspel en de Lotto) klaarzitten. Deze loterijen organiseren namelijk een wekelijkse trekking.

Hoewel de Nederlandse loterijen niet uitblinken in een groot aantal trekkingen, zijn er toch elke dag prijzen te winnen. De Postcode Loterij en de Vriendenloterij maken na de trekking namelijk niet meteen alle prijzen bekend. Elke dag zijn er prijzen te winnen, en je kunt op de website van deze loterijen controleren om jouw lotnummer ertussen zit. De charme hiervan is dat je dagelijks iets hebt om naar uit te kijken.

Volg de trekking live op tv of internet

Het is natuurlijk erg handig als je de uitslag van de trekking op je laptop of mobiel kunt bekijken. Toch zijn loterijen het spannends wanneer je ze live kunt volgen. Veel loterijen maken dan ook een speciaal moment van zo’n trekking. Soms kun je hiervoor gewoon de tv aanzetten. Zo is de trekking van de Nederlandse Lotto bijvoorbeeld elke zaterdagavond op SBS te bekijken. Andere loterijen pakken het wat eigentijdser aan. Zij laten de trekking live op internet zien zodat spelers vanuit de hele wereld mee kunnen kijken. De Duitse Lotto 6 aus 49 is zo’n loterij die voor deze werkwijze kiest. Dus zelfs als je geen Duitse tv kunt ontvangen, heb je de mogelijk om de ballen live te zien vallen.

Het voordeel van zo’n live trekking is dat je vaak echt op het puntje van je stoel zit. De eerste bal die valt, is misschien meteen al goed. En als dan ook nog het tweede, derde en misschien zelfs het vierde getal op je lot staan, wordt de spanning wel erg groot. Bovendien weet je met een live trekking direct of je prijs hebt en hoeveel geld je ontvangt. Want als je de jackpot wint, wil je dat graag zo snel mogelijk kunnen vieren.

Bij buitenlandse loterijen is het vaak lastig om de uitslag live via tv of internet te bekijken. Het eventuele tijdsverschil is daar al een belangrijke reden voor. Maar trekkingen die live op internet worden uitgezonden, komen meestal ook op YouTube of op de website van de betreffende loterij te staan. Je kunt de beelden dus terugkijken op het moment dat het jou uitkomt.

Hoe weet je of je iets gewonnen hebt bij een buitenlandse loterij?

Voor 2002 was je gebonden aan de loterijen die in eigen land georganiseerd werden. De enige mogelijkheid om mee te spelen met de EuroMillions loterij of de Duitse of Belgische Lotto was om de grens over de rijden en ter plekke een lot te kopen. Voor grote loterijen zoals de Amerikaanse Powerball en Mega Millions loterij was het een stuk lastiger. Je moest al in de Verenigde Staten op vakantie zijn om een lot te kunnen scoren en mee te dingen naar de jackpot.

Met de komst van theLotter in 2002 (en daarna ook andere online loterijdiensten) is er letterlijk een wereld opengegaan voor de echte loterijliefhebber. Iedereen die wil, kan loten kopen voor US Powerball, EuroMillions, de Australische OZ Lotto en noem maar op. De uitslag van deze loterijen zijn voor iedereen ter wereld beschikbaar. Je gaat hiervoor simpelweg naar de officiële website van de loterij waaraan je meedoet. Zelfs als de trekking al een paar weken geleden is, kun je de uitslag nog steeds terugvinden. En aangezien je doorgaans een aantal maanden de tijd hebt om je prijs te claimen, is dat wel zo handig. Als je meespeelt via theLotter, Lottosend of een andere online loterijdienst dan hoef je eigenlijk niet eens op zoek naar de website van de betreffende loterij. Want alle uitslagen staat ook gewoon op de website van deze loterijdiensten. Het maakt niet uit of je nu op zoek bent naar de uitslag van de laatste lottotrekking óf dat je nogmaals de getallen wilt bekijken die een paar weken terug uit de machine kwamen. Alles wordt zorgvuldig bijgehouden zodat je niets hoeft te missen.

Blijf op de hoogte via sms of e-mail

Je maakt het jezelf misschien graag zo makkelijk mogelijk. Waarom zou je dan zelf op zoek gaan naar de uitslag, terwijl je de nummers ook gewoon via sms of e-mail kunt ontvangen? Loterijdiensten zoals theLotter en Lottosend brengen je automatisch op de hoogte wanneer je iets gewonnen hebt. Hierbij maakt het niet uit hoe groot of hoe klein de prijs is. Je kunt dus zomaar het bericht krijgen dat je de trotse winnaar van de jackpot bent. Op deze manier gaat dat miljoenenbedrag nooit meer aan je neus voorbij omdat je vergeten bent om je lot te controleren.

Het is tijd om de prijs te innen!

Bij elke loterijtrekking maak je kans op een grote prijs. Als je dan eindelijk die tonnen of miljoenen wint waar je al zo lang van droomt, dan komt natuurlijk het leukste onderdeel: het prijzengeld innen. Met een abonnement of bij een online loterijdienst gaat dit automatisch. Maar als je eenmalig meespeelt met de Staatsloterij, het Miljoenenspel of de Lotto dan is het wel je eigen verantwoordelijk om de uitslag op tijd te controleren en je lot in te wisselen voor geld. Doe dit ook. Want jij wilt vast niet diegene zijn die er te laat achter komt dat die mooie jackpot eigenlijk voor jou bestemd was.