Hoeveel kansspelbelasting betaal ik over gewonnen loterijprijzen?

Stel je wint de jackpot van de Nederlandse Staatsloterij of het Miljoenenspel, mag je het volledige bedrag dan houden? Het antwoord hierop is ‘ja’. Maar hoe zit het met de Nationale Postcode Loterij of buitenlandse loterijen zoals US Powerball en de Duitse Lotto? Het antwoord op deze vraag is toch een stuk minder positief. Bij deze loterijen is de jackpot namelijk niet voor 100% van jou. Sterker nog: vaak houd je maar zo’n 71% over van het prijzengeld dat je dacht gewonnen te hebben. Dat verschil wordt veroorzaakt door de kansspelbelasting. Want over de meeste loterijprijzen moet je (helaas) gewoon belasting betalen.

Verschillende loterijen, verschillende regels

“Gefeliciteerd, je bent de winnaar van de jackpot van 20 miljoen euro!”. Met zo’n bericht trek je ongetwijfeld meteen een fles champagne open. En dan begint het grote dromen. Wat ga je toch allemaal doen met dat gigantische geldbedrag? Voordat je het geld in je hoofd alvast uitgeeft, is het verstandig om na te gaan óf en hoeveel kansspelbelasting je moet betalen. Het verschilt namelijk per loterij wat de regels precies zijn.

Voor de regelt omtrent kansspelbelasting moet je jezelf eigenlijk drie vragen stellen:

  • Gaat het om een binnenlandse of een buitenlandse loterij?
  • Bij welke loterij heb je een prijs gewonnen?
  • Hoe hoog is het prijzengeld dat je gewonnen hebt?

Kansspelbelasting: waar en hoeveel betaal je?

Elk land ter wereld heft belastingen. En kansspelen zijn natuurlijk een makkelijke manier om extra geld binnen te halen. Als je geld wint bij een loterij dan betaal je doorgaans belasting aan het land waar het spel georganiseerd wordt. Bij deelname aan bijvoorbeeld de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij betaal je dus belasting in Nederland. Doe je mee aan US Powerball of La Primitiva? Dan gaat de kansspelbelasting naar de Verenigde Staten of Spanje. Bij dit soort loterijen wordt het bedrag dat je de Staat verschuldigd bent, automatisch ingehouden op je prijzengeld. Die jackpot van 20 miljoen komt dus nooit volledig op je bankrekening te staan.

Hoe hoog de kansspelbelasting precies is, hangt af van het land waarin je meespeelt. Voor Nederland geldt een percentage van 29%. De Verenigde Staten hanteert een net iets lager percentage, namelijk 25%. Er zijn zelfs landen waar je maar 12% of 15% belasting hoeft te betalen over het geld dat je wint. Bovendien zijn kleine prijzen vaak belastingvrij. Ook hier verschilt het weer per land waar de grens ligt. In Nederland betaal je bijvoorbeeld kansspelbelasting over loterijprijzen boven de 449 euro. Bij alles wat daaronder zit, is de prijs helemaal voor jou.

Belastingvrije loterijen, of toch niet?

Loterijen en kansspelbelasting horen nu eenmaal bij elkaar. Toch bestaat er ook zoiets als belastingvrije loterijen. Daarbij gaat het vooral om loterijen die in samenwerking met de Staat georganiseerd worden. Al is dat zeker geen voorwaarde. In Nederland zijn de Staatsloterij en zijn kleinere broertje het Miljoenenspel belastingvrij. In het buitenland moet je denken aan de Duitse Lotto, Finse Lotto, Hongaarse Hatoslottó, Australische OZ Lotto, UK Thunderball, de Franse Lotto, EuroMillions en Eurojackpot. Hiermee is het rijtje overigens nog lang niet compleet.

Het onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse loterijen is hier wel van groot belang. Want als een loterij in eigen land belastingvrij is, wil dat niet zeggen dat je als buitenlander onder de kansspelbelasting uit komt. Of beter gezegd: als je bij een buitenlandse loterij een hoge geldprijs wint, moet je later alsnog kansspelbelasting betalen aan de Nederlandse Staat. Het gaat dan gewoon om 29% bij alle bedragen van boven de 449 euro. Het is wel zo dat je maar één keer kansspelbelasting betaalt. Dus als er een grote prijs valt op jouw US Powerball lot dan betaal je belasting in Amerika en niet meer in Nederland. Win je de jackpot bij de Duitse Lotto? In dat geval betaal je dus geen kansspelbelasting in Duitsland (de loterij is immers belastingvrij), maar wel in eigen land. De enige loterijen die voor Nederlandse spelers écht 100% belastingvrij zijn, zijn de Staatsloterij en het Miljoenenspel.

Ontdek hoeveel geld je daadwerkelijk overhoudt

De kansspelbelasting is niet het leukste onderdeel van een loterij. Maar het is simpelweg wel iets om rekening mee te houden. Laten we daarom ook eens kijken hoeveel geld je werkelijk overhoudt als je bijvoorbeeld zo’n mooie jackpot van 20 miljoen euro wint. Hierbij gaan we uit van de 29% kansspelbelasting die voor Nederland geldt. Een simpele rekensom leert dat je van de 20 miljoen euro maar liefst 5,8 milljoen euro moet afstaan aan de Belastingdienst. Dat is een behoorlijke som geld, al houd je nog steeds 14,2 miljoen euro over die je naar eigen inzicht kunt uitgeven. Veel mensen investeren een deel van het prijzengeld in een nieuw huis. En dat is zeker verstandig. Want over het geld dat elk jaar op 1 januari nog op je rekening staat, moet je namelijk vermogensbelasting betalen. Als je dit soort zaken in je achterhoofd houdt, voorkom je een hoop teleurstellingen wanneer je dan eindelijk de loterij wint.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie