El Gordo

El Gordo
Koop hier online loten voorSpaanse El Gordo
15%
Korting via ons:VOORWAARDEN: Korting van toepassing op deelname 5 trekkingen via theLotter.com.

Meespelen met de Spaanse El Gordo loterij

El Gordo is misschien wel de bekendste loterij van heel Europa. Want aan het einde van het jaar, als het bijna Kerstmis is, staan de Spanjaarden massaal in de rij om loten te kopen voor deze grootste loterij van het land. Voor veel journaals en actualiteitenprogramma’s is dit reden om kort aandacht te besteden aan het wonderlijke fenomeen dat El Gordo (letterlijk vertaald ‘de dikke’ of ‘de vette’) heet. Maar El Gordo is meer dan alleen deze speciale kerstloterij met een prijzenpot van enkele miljarden euro’s. Elke week kun je namelijk meespelen met de zondagsloterij die officieel El Gordo de la Primitiva heet. Met een minimale jackpot van 5 miljoen euro vallen ook hier mooie prijzen te winnen.

Een lange traditie van Spaanse loterijen

Spanje heeft een lange geschiedenis als het gaat om grote loterijen. Koning Karel III nam in 1763 al het initiatief om heuse koninklijke loterij te organiseren. Een paar decennia later, in 1812, volgde de eerste officiële nationale loterij. Een kleine 200 jaar later was het tijd om een nieuwe loterij toe toe voegen aan de Loterías y Apuestas del Estado (oftewel de Spaanse staatsloterijen). En dat werd El Gordo de la Primitiva.

De eerste trekking vond plaats in 1993. In die beginperiode was het aantal trekkingen nog zeer beperkt. Want alleen op de laatste zondag van de maand maakten spelers kans op die mooie jackpot van El Gordo. Maar deelnemen aan loterijen zit de Spanjaarden in het bloed. Het duurde daarom niet lang voordat het aantal trekkingen werd uitgebreid. Sinds het najaar van 1997 laat de organisatie de lottomachine zelfs elke zondag draaien.

De kerstloterij El Gordo versus de zondagsloterij El Gordo

De Spanjaarden staan bekend om hun hechte familiebanden. Vooral in de kleinere dorpen zie je hele families tot ‘s avonds laat gezamenlijk tafelen. Het is zeker niet alleen het eten dat de Spanjaarden graag delen. Ook de hoop op een (letterlijk) rijker leven delen ze bij voorkeur met de mensen om hen heen. Rond de kerstperiode kopen veel Spanjaarden dan ook samen met het hun hele straat of hele familie loten voor El Gordo. Iedereen speelt mee met hetzelfde lotnummer waardoor de vreugde extra groot is als hier de jackpot op valt. En die jackpot is behoorlijk goed gevuld. Zelfs met het delen van de prijs kan elke winnaar er vele tonnen rijker op worden.

Deze populaire kerstloterij is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij de naam El Gordo. Toch moet je deze loterij zeker niet verwarren met de zondagsloterij El Gordo. Er zijn een aantal belangrijke verschillen, waarvan het prijzengeld misschien wel het eerste is dat in het oog springt. Want hoewel de zondagsloterij mooie geldbedragen uitdeelt, kan deze El Gordo niet tippen aan de gigantische prijzenpot van ongeveer 2,5 miljard euro waar de kerstloterij om bekend staat. Maar er zijn meer zaken waarin de kerstloterij en de zondagsloterij van elkaar verschillen:

    • De kerstloterij El Gordo wordt één keer per jaar georganiseerd, terwijl de zondagsloterij elke week plaatsvindt.
    • Bij de zondagsloterij bepaal je zelf met welke cijfers je meespeelt zodat er (redelijk) unieke lotnummers ontstaan. De kerstloterij geeft daarentegen elk jaar tussen de 160 en 200 kopieën uit van één en hetzelfde lotnummer. Hierdoor moet je de hoofdprijs altijd delen met een grote groep mensen.
    • Beide loterijen werken met een lottomachine en ballen. Maar de spellen zijn toch compleet anders. Zo moet je bij de zondagsloterij zelf getallen selecteren, terwijl de kerstloterij werkt met een vast lotnummer dat uit 5 cijfers bestaat.
    • De kerstloterij is een stuk ouder dan El Gordo de la Primitiva. Sterker nog: met de eerste trekking op 18 december 1812 is dit de oudste loterij die in Spanje gespeeld wordt.

Zo speel je mee met de wekelijkse zondagsloterij

Het formulier van El Gordo de la Primitiva bestaat uit twee verschillende delen. Dit systeem zie je ook terug bij grote loterijen als EuroMillions en de Amerikaanse Powerball. Het eerste deel bevat 54 getallen (1 tot en met 54), waar je er 5 uit moet kiezen. Het is misschien al een hele klus om een cijferreeks bij elkaar te krijgen waar jij je lekker bij voelt. Toch ben je er dan nog niet. Want ook een tweede reeks cijfers ligt op je te wachten. Deze bestaat uit 10 cijfers, waarbij verrassend genoeg de 0 in het rijtje is opgenomen. Dit is vrij ongewoon op een lottoformulier, maar wie weet levert juist dit getal een winnende combinatie op. Uit de tweede serie (0 tot en met 9) hoef je overigens maar één nummer te kiezen. Al heb je dit nummer wel hard nodig als je de jackpot wilt winnen.

Maak kans op de prijzenpot van El Gordo

Bij het Spaanse El Gordo begint de jackpot standaard bij een bedrag van 5 miljoen euro. Win je de jackpot niet? Dan hoop je natuurlijk dat andere spelers de winnende combinatie ook niet op hun lot hebben staan. Na elke trekking gaat de jackpot namelijk weer omhoog. Zo ging een winnaar uit 2011 er al eens vandoor met een recordbedrag van ruim 33 miljoen euro. De kans dat je dit lukt, is ongeveer 1 op 32 miljoen. Je moet dus wel heel hard duimen om als de ultieme winnaar uit de bus te komen. Maar dankzij de 9 verschillende prijscategorieën maak je ook genoeg kans op één van de andere mooie geldbedragen.


Koop jij een lot in de Spaanse El Gordo?

El Gordo is één van de populairste loterijen van Spanje. En dan hebben we het echt niet alleen over de kerstloterij. Ook voor de zondagsloterij worden elke week weer grote aantallen loten verkocht. Buitenlandse loterijliefhebbers raken vaak enigszins in de war van de naam El Gordo. Ze associëren deze loterij met de 2,5 miljard die tegen de kerstperiode wordt uitgedeeld. Houd daarom altijd in de gaten dat er twee Spaanse loterijen zijn die de naam El Gordo dragen. De jackpot ligt bij de zondagsloterij beduidend lager, maar het voordeel is dat je niet een heel jaar hoeft te wachten op de volgende trekking. Dat in tegenstelling tot de kerstloterij. El Gordo de la Primitiva is echt een interessante loterij waar niet voor niets veel Spanjaarden aan deelnemen.

Wie mee wilt spelen in de Spaanse El Gordo loterij en daarmee kans wilt maken op waanzinnige geldprijzen, doet dit eenvoudig online bij loten-sites als bijvoorbeeld Lottosend en TheLotter. Deze websites dienen als tussenpartij en geven jou de gelegenheid eenvoudig online officiële loten kopen. De tussenpartij koopt namens jou bij een officieel loket jouw persoonlijke lot of loten. De gekochte loten worden vervolgens transparant ingescand en binnen mum van tijd zichtbaar in jouw account op de website. Bij deze wensen wij veel succes en speelplezier voor diegene die meespelen in de El Gordo!

El Gordo

De Spaanse El Gordo is één van populairste loterijen van Spanje. In de El Gordo worden tijdens de kerstdagen voornamelijk waanzinnig hoge bedragen vergeven in de loterij! Uiteraard speel je in de rest van het jaar ook mee om vele miljoenen! Wil je een keer meespelen met deze populaire Spaanse loterij? Ontvang via Loten.com nu 15% korting wanneer je meedoet met 5 trekkingen in de El Gordo!

Bekijk andere loterijen!